Maximaliseer uw inkomsten met curtailment (afschakelen)

Bereken hoeveel je kunt verdienen door je zonnepanelen en windturbines automatisch af te laten schakelen bij negatieve onbalans prijzen.

Let op: Negatieve onbalans prijzen zijn wat anders dan EPEX uurprijzen. Hebt u een dynamisch contract gebaseerd op EPEX-prijzen? Wil je daar meer over weten?  → Kijk hier

Wind turbine farm against distant mountains (3d graphic)

Curtailment: Wat is het?

In Nederland wordt steeds meer energie opgewekt door middel van duurzame bronnen zoals wind en zon. Dit is een positieve ontwikkeling, maar kan leiden tot onbalans in het energienet bij overproductie van groene energie, aangezien deze nog niet grootschalig kan worden opgeslagen.

Om deze onbalans te voorkomen, wordt curtailment ingezet als oplossing. Curtailment betekent het tijdelijk terugschroeven van de capaciteit van bijvoorbeeld windmolens of zonneparken op momenten dat er meer aanbod dan vraag is, waardoor het energienet in balans blijft.

Als je geen curtailment toepast, betaal je voor de stroom die je produceert

Voordelen van curtailment

Door automatisch curtailment toe te passen gaat het rendement van je installatie omhoog. Je levert geen elektriciteit meer wanneer de prijzen negatief zijn.

Door mee te doen aan automatisch curtailment draag je bij om het net in balans te houden.

Jouw asset kan reageren op stuursignalen. Dit is niet alleen interessant voor curtailment, maar ook voor andere diensten.

Het energiesysteem van de toekomst zal veel meer sturing vereisen van alle installaties. Binnenkort zal ook de netbeheerder direct willen ingrijpen bij acute congestie. Dit wordt de Real-time interface genoemd. Met de curtailment-oplossing van Withthegrid ben je hier al op voorbereid.

Curtailment zonnepark

Bereken nu jouw voordeel

Waarom curtailment belangrijk is:
Negatieve onbalansprijzen

Aan de rechterhand zie je de onbalansprijzen van TenneT. Vanaf 12h00 was er een negatieve onbalansprijs. Als eigenaar van een zoninstallatie of windturbine had je hier extra inkomsten kunnen verdienen door automatisch je installatie af te schakelen (curtailen).

Een gemiddeld zonnepark verliest EUR 36k op jaarbasis doordat het geen curtailment toepast

Withthegrid

Neem contact op!

Wij helpen je graag met onze slimme Teleport. Samen kunnen we de energievoorziening verduurzamen en efficiënter maken!

withthegrid logo preloader