Language
  • Icon: American flagEnglish
  • Icon: Netherlands flagDutch

Optimaliseer je zonne-energie met curtailment

Zonne-energie levert veel op, maar de energiemarkt kan onvoorspelbaar zijn. Tijdens periodes van negatieve stroomprijzen kan het zelfs voorkomen dat je moet betalen om stroom te produceren — een ommekeer van winst naar verlies.

Curtailment biedt een oplossing: je kunt je installatie tijdelijk pauzeren wanneer de markt ongunstig is en zo je opbrengsten beschermen.

Wat is curtailment?

Met de toename van hernieuwbare energie groeit ook de uitdaging van overschotten op het energienet. In Nederland leidt dit regelmatig tot negatieve stroomprijzen. Dan kan het voorkomen dat je als producent moet betalen om je overtollige energie terug te leveren aan het net.

Negatieve prijzen kunnen de winstgevendheid van zonne-installaties direct aantasten. De geschatte kosten hiervan voor een gemiddeld zonnepark liggen tussen de €10.000 – €36.000 per jaar. Om deze kosten te voorkomen, wordt curtailment toegepast als oplossing.

Curtailment betekent dat je tijdelijk jouw zonneproductie vermindert of stopzet wanneer de energiemarkt ongunstig is — bijvoorbeeld tijdens perioden met negatieve (day-ahead of onbalans) prijzen.

In plaats van geld te verliezen, kun jij of je energieleverancier strategisch jouw opwekking pauzeren.

Met de juiste tools om jouw zonne-installatie automatisch te beheren, wordt curtailment een moeiteloze strategie om je inkomsten te optimaliseren.

Is curtailment iets voor mij?
Bereken je potentiële besparingen

Gebruik de onderstaande calculator om de financiële opbrengst van curtailment te schatten.

Aan de slag met curtailment:
Installeer de Teleport, jouw lokale controller

Bestel de Teleport

Ontdek de Teleport

Maakt geautomatiseerde curtailment door jouw energieleverancier mogelijk

Kan worden aangesloten op elk type omvormer, ook die van je

Inclusief een realtime dashboard voor inzicht in jouw energieproductie en -verbruik

Zorgt voor jouw dataveiligheid volgens toonaangevende normen (ISO 27001-gecertificeerd, goedgekeurd door Netbeheer Nederland)

The Teleport

Profiteer van de beste energieprijzen

Jouw energieleverancier gebruikt de Teleport om je zonne-installatie te sturen naar de beste energieprijzen. Met de EPEX- en onbalansmarkten gecombineerd, behalen klanten gemiddeld duizenden euro’s extra winst per jaar per MWp.

Geen gedoe, meteen profiteren

Ons team biedt begeleiding en proactieve ondersteuning, van installatie tot gebruik. Onze belofte is eenvoudig: als iets niet werkt zoals verwacht, zorgen wij ervoor dat het snel wordt opgelost. Vanuit onze gestroomlijnde operatie sturen we inmiddels honderden zonneparken aan.

Maak jouw zonne-energiebedrijf klaar voor de toekomst

De Teleport is gebouwd om mee te groeien met een veranderende energiemarkt. Het integreert naadloos met nieuwe assets (zoals batterijen), nieuwe kansen in de markt (aFRR, FCR), serviceproviders, regelgeving (Realtime Interface) of contracten (CBC-contracten, Zonbalans).

Bescherm jouw netlimieten

Blijf binnen de grenzen van jouw gecontracteerde netcapaciteit en voorkom boetes of terugleverbeperkingen. De Teleport zorgt ervoor dat jouw zonneproductie de toegestane capaciteit van het elektriciteitsnet niet overschrijdt, zodat je aan de regels voldoet zonder handmatige tussenkomst.

Wat onze klanten zeggen:

OM | Nieuwe Energie is een non-profit energiecollectief dat tientallen energiecoöperaties samenbrengt om duurzame stroom op te wekken voor honderdduizenden huishoudens.

Withthegrid ondersteunt hen met de behoefte aan slimme sturing en automatische curtailment via de Teleport.

André Dippell, director of om | nieuwe energie

André Dippell

Directeur van OM | Nieuwe Energie

“Bij OM | Nieuwe Energie, bieden we coöperaties de mogelijkheid om de duurzame energie die ze opwekken direct aan klanten te leveren. Withthegrid stelt hen in staat om snel en eenvoudig gebruik te maken van slimme technologie. Dit verhoogt de opbrengst van projecten en zorgt ervoor dat meer duurzame energie kan worden aangesloten op het net.”

Klaar om meer uit je installatie te halen?

Wil je jouw curtailment-project bespreken of meer weten over de Teleport? Laten we het gesprek starten. Vul het formulier hieronder in en ons team neemt binnen één werkdag contact met je op.

Contactgegevens

E-mail

info@withthegrid.com

Telefoon

+31 (0)8 57 99 01 45

Adres

Dotslash Utrecht – Campus, Europalaan 400, 3526 KS Utrecht, Netherlands

withthegrid logo preloader