Hoe curtailment (afschakelen) van windenergieproductie het energienet in balans houdt

Beschikbaar in
Nederland English

Hoe curtailment (afschakelen) van windenergieproductie het energienet in balans houdt

Curtailment enercon

Om het energienet in balans te houden moeten vraag en aanbod van energie continu op elkaar worden afgestemd. De vraag naar energie wordt bepaald door de consumenten en zakelijke gebruikers. Tegelijkertijd wordt het aanbod gedreven door de zonintensiteit en de hoeveelheid wind. Soms zijn er pieken op dagen dat het heel hard waait of op dagen dat er volop zon is. Als de vraag dan achterblijft, dan raakt het net uit balans.

In een ideale wereld willen we alle groene opgewekte energie gebruiken of opslaan. Hier wordt hard aan gewerkt, maar helaas zijn we nog niet zo ver. Daarom wordt nu in de praktijk regelmatig een deel van de zon- en windenergieproductie afgeschakeld. Dit heet curtailment. Curtailment betekent letterlijk inkorten. Withthegrid helpt opwekkers van energie om dit verantwoord en op het juiste moment te doen middels de Withthegrid Teleport. Een van de partijen met wie Withthegrid samenwerkt is Enercon.

Afschakelen (curtailment) van een windturbine door de bladen aan te passen

Om een windturbine te kunnen afschakelen moet je een commando (stuursignaal) sturen naar een turbine of groep van turbines. Dit stuursignaal verandert de hoek van de bladen zodat ze minder of geen wind meer vangen. De elektriciteitsproductie neemt daardoor af. Op het moment dat de turbine weer op vol vermogen mag draaien, geef je het omgekeerde commando en draaien de bladen weer vol in de wind. Door de mechanica is er een limiet op hoe snel je kan curtailen.

Enercon windturbines zijn veel geïnstalleerde turbines op land in Europa. Het van origine Duitse bedrijf had in 2020 ongeveer 12% marktaandeel van de onshore windmarkt in Europa.

De risico’s van een SCADA-verbinding

Om te kunnen curtailen moet je stuursignalen op een betrouwbare manier kunnen versturen naar de turbine. De meest gebruikelijke manier is om dit via het bestaande SCADA-systeem te doen. Dit is echter complex en brengt risico’s met zich mee. Zo kan de verbinding wegvallen terwijl je aan het curtailen bent. Hierdoor blijft de turbine uitgeschakeld staan en afhankelijk van hoe lang de storing duurt, verlies je aanzienlijke inkomsten.

Teleport als oplossing voor een stabiele verbinding met windturbines

De Teleport pakt dit anders aan. Deze wordt fysiek aangesloten op het SCADA-systeem maar zet daarna een unieke, veilige verbinding op. Op die manier kan via het meer bekende proces van een Rest JSON API het stuursignaal verstuurd worden. Hiermee wordt het risico op een te lang durende curtail commando vermeden.

Withthegrid Teleport
De Withthegrid Teleport om Enercon windturbines af te schakelen

Withthegrid heeft deze oplossing voor verschillende klanten gerealiseerd.

Ook windturbines betrouwbaar afschakelen (curtailment)?

Wij helpen je graag met onze slimme Teleport. Samen kunnen we de energievoorziening verduurzamen en efficiënter maken! Ook geïnteresseerd? Of benieuwd naar andere use cases? Neem contact met ons op!

withthegrid logo preloader