Language
  • EnglishEnglish
  • NederlandNederland

Schakel je zonnepanelen of windturbines uit bij negatieve stroomprijs – Wat win je?

Dynamisch contract gebaseerd op de EPEX-prijzen?
Bereken hoeveel je kunt verdienen door je zonnepanelen af te laten schakelen bij een negatieve stroomprijs op de day-ahead markt.

Let op: Uurprijzen zijn wat anders dan negatieve onbalans prijzen. Die vinden plaats op de dag zelf. Wil je daar meer over weten? En weten wat je daarmee kan verdienen?  →  Kijk hier

Wind turbine farm against distant mountains (3d graphic)

Negatieve stroomprijs: Waarom?

In Nederland wordt steeds meer energie opgewekt door middel van duurzame bronnen zoals wind en zon. Dit is een positieve ontwikkeling. Soms is er zoveel duurzame energie voorspeld voor de volgende dag dat de elektriciteitsprijzen negatief zijn. Hierdoor leg je geld toe op de productie van je wind of zonnestroom.

negatieve stroomprijs europa

→ Als je je zoninstallatie niet uitzet bij negatieve uurprijzen, betaal je voor de stroom die je produceert.

Voordelen van automatisch uitzetten

Door automatisch je zonnepanelen uit te zetten gaat het rendement van je installatie omhoog. Je levert geen elektriciteit meer wanneer de prijzen negatief zijn.

Door mee te doen draag je bij om het net in balans te houden.

Jouw asset kan reageren op stuursignalen. Dit is niet alleen interessant voor negatieve day-ahead prijzen, maar ook voor andere diensten.

Het energiesysteem van de toekomst zal veel meer sturing vereisen van alle installaties. Binnenkort zal ook de netbeheerder direct willen ingrijpen bij acute congestie. Dit wordt de Real-time interface genoemd. Met de curtailment-oplossing van Withthegrid ben je hier al op voorbereid.

Curtailment zonnepark

Bereken nu jouw voordeel

EPEX Spot logo
negatieve stroomprijs nederland
De uurprijzen van een dynamisch energiecontract gebaseerd op de EPEX day-ahead prijzen

Negatieve stroomprijs, betalen om stroom te produceren

Aan de linkerhand zie een voorbeeld van negatieve EPEX day-ahead prijze. Als eigenaar van een zoninstallatie had je je installatie bijna de hele dag automatisch uit willen zetten.

→ Een gemiddeld zonnepark verliest EUR 10k op jaarbasis doordat het niet automatisch afschakelt bij negatieve EPEX day-ahead prijzen

Let op: Uurprijzen zijn wat anders dan negatieve onbalans prijzen. Die vinden plaats op de dag zelf. Wil je daar meer over weten? En weten wat je daarmee kan verdienen? Kijk hier

Withthegrid

Neem contact op!

Wij helpen je graag met onze slimme Teleport. Samen kunnen we de energievoorziening verduurzamen en efficiënter maken!

withthegrid logo preloader