Real-time interface

Vanaf 2024 is het in Nederland verplicht om een real-time interface te installeren voor zonneparken en windturbines boven 1 MW. Hiermee kan de netbeheerder bij acute netcongestie direct ingrijpen. Lees hieronder wat dit voor jou betekent.

Meest gestelde vragen over de real-time interface:

Netbeheer Nederland: ‘Met de energietransitie is een grootschalige opkomst zichtbaar van duurzame opwekinstallaties in de distributienetten van de regionale netbeheerders. Deze ontwikkeling zorgt voor teruglevering van grote vermogens op netdelen die hier oorspronkelijk niet voor zijn ontworpen. Dit heeft reeds op veel plekken geleid tot congestieproblematiek en transportbeperkingen’. Het doel van de interface is om samenwerking tussen opwekkers en netbeheerders mogelijk te maken bij het vergroten en beter benutten van transportcapaciteit en het veilig in stand houden van het elektriciteitsnetwerk.

De real-time interface is verplicht voor opwekinstallaties met een opgesteld vermogen tussen 1 en 50 MW. Dat is categorie B van de Europese verordening Requirement for Generators (RfG). In een later stadium zal de real-time interface uitgewerkt worden voor de andere categorieën: A, C en D.

Vanaf 2024 is de real-time interface verplicht voor nieuwe opwekinstallaties met een vermogen groter dan 1 MW.

De eigenaar van een opwekinstallatie moet zorgen voor een gecertificeerde klant endpoint waar de DSO op aansluit. De Teleport is zo’n een gecertificeerde klant endpoint. Nadat de Teleport is toegevoegd aan de installatie, kan de opwek-installatie in bedrijf worden gesteld.

De netbeheerder vereist gecertificeerde apparatuur voor de real-time interface op het aansluitpunt (PCC of point of common coupling). De apparatuur van de opwekinstallatie zelf (bijvoorbeeld PV-omvormer) voldoet vaak niet aan deze eis.

Wetgeving real-time interface

De real-time interface (RTI) wordt ingezet om een overvol energienet te voorkomen en doorstroming te stimuleren. Dit is een implementatie van de Europese regelgeving (Verordening (EU) 2016/631 – Requirement for generators) om een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem te waarborgen. Real-time interface is dé oplossing waarmee je als energie-opwekker samen met de netbeheerder(s) het energiesysteem in optimale conditie houdt. Zo wordt de transportcapaciteit vergroot om meer duurzame energie aan te sluiten, het net beter te benutten en bovendien veilig te houden. De RTI eis, ontwikkeld door Netbeheer Nederland, is ook geborgd in de nieuwe energiewet en de netcode elektriciteit.

Wat is het voordeel van de real-time interface?

De real-time interface geeft de netbeheerder inzicht in en regie op de energiestromen en aansluitingen. Doordat de netbeheerder nu een noodrem heeft, kan hij de reservecapaciteit op het net eerder vrijgeven. Hierdoor ontstaat meer aansluitcapaciteit. Andersom is dat ook zo. Wanneer er minder capaciteit op het net is dan verwacht, kan de netbeheerder het signaal sturen dat de installatie meer vermogen mag leveren dan vooraf afgesproken. Voor huidige netaansluitingen van opwekinstallaties geldt vaak een begrenzing van vijftig of zeventig procent van het piekvermogen. De RTI dient dus niet alleen als noodrem, maar ook als extra groen licht.

 

Technische opzet real-time interface

De versie 1.0 van de real-time interface bestaat uit een klant endpoint en een DSO (netbeheerder) endpoint. Deze worden op locatie aan elkaar gekoppeld door een fysieke ethernetkabel. De communicatie tussen beide endpoints verloopt volgens het IEC-61850 protocol. Zo kan de netbeheerder bij acute congestie een stuursignaal zenden om de opwekinstallatie terug te schakelen. Zoals het plaatje laat zien, staat de RTI los van de balanceringsmarkten. De RTI is een communicatieprotocol tussen de aangeslotene (opwekker) en de netbeheerder. Als de RTI wordt ingezet, volgt er een vergoeding. De mogelijke vergoedingen vanuit de balanceringsmarkten (zoals Gopacs) staan los van de RTI-vergoeding.

Wettelijk verplicht voor opwekkers

Als opwekker in de categorie B 1-50 MW ben je verantwoordelijk – en vanaf 2024 dus verplicht – over een gecertificeerd klant endpoint te beschikken. De netbeheerder dient hierop de eigen DSO endpoint aan te sluiten. Vervolgens wordt de nieuwe installatie in bedrijf genomen. In de toekomst zullen ook bestaande opwekinstallaties moeten voldoen aan de RTI.

Waarom Withthegrid Teleport als klant endpoint?

Withthegrid Teleport is de eerste klant endpoint met RTI-functionaliteit. Hij voldoet aan alle wettelijke eisen en is samen met de Nederlandse netbeheerders ontwikkeld. De kritische datastromen die worden verstuurd zijn optimaal beveiligd. De Withthegrid Teleport is gecertificeerd door DNV, ’s werelds leidende classificatie-instelling en toonaangevende expert voor de energiewaardeketen inclusief duurzame energiebronnen en energiebesparing. Bovendien zijn in het ontwerp de uitgangspunten van het European Network for Cyber Security meegenomen. De Withthegrid Teleport is reeds in gebruik genomen door toonaangevende partijen voor het monitoren en aansturen van assets voor onbalansmarkten, intradayhandel, FCR en om te voldoen aan de real-time interface verplichting.

Zo sluit je jouw assets aan

De Withthegrid Teleport kan aangesloten worden op alle type PV-omvormers, windturbines en batterijen. Kijk voor een actuele lijst op de Teleport-pagina. Staat jouw asset er niet tussen? Neem contact met ons op en wij voegen hem toe!

Binnen 24 uur contact

Vragen over de real-time interface of direct aan de slag?

We zijn benieuwd hoe we jou kunnen helpen. Onze RTI experts voorzien je graag van advies in een eerste gesprek. Vertel ons hieronder meer over je installaties – we maken graag kennis.

Samen meer netcapaciteit en minder netcongestie

Met de Teleport voldoe je aan de wetgeving van de real-time interface.