Real-time Interface

Verplicht vanaf Q2 2023 voor alle opwek assets boven 1 MWp – Lees hier hoe eraan te voldoen

Samen meer netcapaciteit en minder netcongestie

Het elektriciteitsnet is de spil van de energietransitie. Hoe slimmer en efficiënter het elektriciteitsnet wordt gebruikt, hoe beter. De Real-time interface (RTI) maakt het mogelijk dat er meer capaciteit op het elektriciteitsnet komt. Met de Real-time interface kan de netbeheerder namelijk direct ingrijpen bij acute congestie. Zo hoeft het minder reservecapaciteit achter de hand te houden. In dit artikel lees je alles over de Real-time interface en wat jij als duurzame energieproducent moet weten. Wees goed voorbereid want vanaf het tweede kwartaal in 2023 is de Real-time interface verplicht!

Regelgeving Real-time interface

Om een overvol of zelfs oververhit net te voorkomen en doorstroming te stimuleren, wordt de RTI toegepast. Dit is een implementatie van de Europese regelgeving (Verordening (EU) 2016/631 – Requirement for generators) om een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem te waarborgen. Het energiesysteem moet zich dus aanpassen. RTI is de oplossing waarmee je als energieopwekker samen met de netbeheerder(s) het energiesysteem in optimale conditie houdt. Dit helpt om de transportcapaciteit te vergroten voor meer duurzame energie, het net beter te benutten en het elektriciteitsnet veilig te houden. De RTI is ook geborgd in de nieuwe energiewet en de netcode elektriciteit en ontwikkeld door Netbeheer Nederland.

Werking van de realtime interface

De Real-time interface geeft de netbeheerder inzicht in en regie op de energiestromen en aansluitingen. Doordat de netbeheerder nu een noodrem heeft, kan hij de reservecapaciteit op het net eerder vrijgeven. Hierdoor ontstaat meer aansluitcapaciteit op het net. Andersom is dat ook zo. Wanneer er minder capaciteit op het net is dan verwacht, kan de netbeheerder het signaal sturen dat de installatie meer vermogen mag leveren dan vooraf afgesproken. Voor huidige netaansluitingen van opwekinstallaties geldt vaak een begrenzing van zeventig of vijftig procent van het piekvermogen. De RTI dient dus niet alleen als noodrem, maar ook als extra groen licht.

 

Technische opzet

De versie 1.0 van de RTI bestaat uit een klant Endpoint en een netbeheerder Endpoint. Deze worden op locatie aan elkaar gekoppeld door een fysieke ethernet kabel. De communicatie tussen beide Endpoints verloopt volgens het IEC-61850 protocol. Zo kan de netbeheerder bij acute congestie een stuursignaal zenden om de opwekinstallatie terug te schakelen.

Zoals het plaatje laat zien staat de RTI los van de balanceringsmarkten. De RTI is een communicatieprotocol tussen de aangeslotene (opwekker) en de netbeheerder). Wanneer de RTI wordt ingezet vindt er een vergoeding plaats. De mogelijke vergoedingen vanuit de balanceringsmarkten (zoals Gopacs) staan los van de RTI vergoeding.

Verantwoordelijkheid van de opwekker

Als opwekker in de categorie B 1-50 MWp ben je verantwoordelijk – en vanaf tweede kwartaal 2023 dus verplicht – een gecertificeerd klant Endpoint te leveren. De netbeheerder dient hierop zijn eigen DSO Endpoint aan te sluiten. Vervolgens wordt hij de nieuwe installatie in bedrijf genomen. In de toekomst zullen ook bestaande opwekinstallaties moeten voldoen aan de RTI.

Wordt gebruikt door toonaangevende partijen

De Withthegrid Teleport wordt toegepast bij toonaangevende partijen voor het monitoren en aansturen van assets voor onbalansmarkten, intradayhandel, FCR en om te voldoen aan de Real-time interface verplichting

Veiligheid eerst

Withthegrid Teleport is de eerste klant Endpoint met RTI-functionaliteit en gebaseerd op slimme technologie. Hij voldoet aan alle wettelijke eisen en is samen met de Nederlandse netbeheerders ontwikkeld. De kritische datastromen die worden verstuurd zijn optimaal beveiligd. De Withthegrid Teleport is gecertificeerd door DNV, ’s werelds leidende classificatie-instelling en toonaangevende expert voor de energiewaardeketen inclusief duurzame energiebronnen en energiebesparing. Daarnaast zijn de uitgangspunten van het European Network for Cyber Security meegenomen in het ontwerp.

Werkt met elke asset

De Withthegrid Teleport kan aangesloten worden op alle type PV omvormers, Wind turbines en batterijen. Voor een actuele lijst kijk op de Teleport pagina. Staat jouw asset er niet tussen? Neem contact op en wij voegen hem toe!

De meest gestelde vragen over de Real-time Interface:

In eerste instantie is de Real-time Interface verplicht voor opwek-installaties met een opgesteld vermogen tussen 1 en 50 MW. Dat is categorie B van de Europese verordening Requirement for Generators (RfG). In een later stadium zal de RTI verder uitgewerkt worden voor de andere categorieën: A, C en D.

Vanaf Q2 2023 is de RTI verplicht voor nieuwe opwekinstallaties met een vermogen groter dan 1 MW.

De eigenaar van een opwekinstallatie moet zorgen voor een gecertificeerd Klant endpoint waar de DSO op aansluit. De Teleport is een gecertificeerd Klant endpoint. Nadat de Teleport wordt toegevoegd aan de installatie kan de opwek-installatie in bedrijf genomen worden.

De netbeheerder vereist gecertificeerde appratuur voor de Real-Time interface op het aansluitpunt (PCC of point of common coupling). De apparatuur van de opwekinstallatie zelf (bijvoorbeeld PV omvormer) voldoet aan een of beide eisen vaak niet.

De Teleport zal automatisch een log creëren van alle activaties uitgevoerd door de Netbeheerder. Deze log wordt ook direct beschikbaar in de eigen gekoppelde systemen.

De aangeslotene dient een overzicht te overhandigen van de gemiste inkomsten. De gecertificeerde Teleport kan hiervoor de benodigde brondata generen.

Binnen 24 uur contact

Vragen over de Real-time Interface of direct aan de slag?

We zijn benieuwd hoe we jou kunnen helpen. Onze RTI experts voorzien je graag van advies in een eerste gesprek. Vertel ons hieronder meer over je installaties – we maken graag kennis.

Samen meer netcapaciteit en minder netcongestie

Met de Teleport voldoe je aan de wetgeving van de Realtime interface