Real-time Interface meest gestelde vragen (FAQ)

Lees alles over de verplichte directe sturing van energieassets door de netbeheerder met de Real-time Interface

Een overzicht van heel veel vragen omtrent de Real-Time interface

Meeste gestelde vragen

In eerste instantie is de Real-time Interface verplicht voor opwek-installaties met een opgesteld vermogen tussen 1 en 50 MW. Dat is categorie B van de Europese verordening u003ca href=u0022https://www.entsoe.eu/network_codes/rfg/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noopener noreferreru0022u003eRequirement for Generators (RfG)u003c/au003e. In een later stadium zal de RTI verder uitgewerkt worden voor de andere categorieën: A, C en D.

Vanaf Q2 2023 is de RTI verplicht voor nieuwe opwekinstallaties met een vermogen groter dan 1 MW.

De eigenaar van een opwekinstallatie moet zorgen voor een gecertificeerd Klant endpoint waar de DSO op aansluit. De u003ca href=u0022https://teleport.withthegrid.com/installation-guide/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noopener noreferreru0022u003eTeleportu003c/au003e is een gecertificeerd Klant endpoint. Nadat de Teleport wordt toegevoegd aan de installatie kan de opwek-installatie in bedrijf genomen worden.

De netbeheerder vereist gecertificeerde appratuur voor de Real-Time interface op het aansluitpunt (PCC of point of common coupling). De apparatuur van de opwekinstallatie zelf (bijvoorbeeld PV omvormer) voldoet aan een of beide eisen vaak niet.

De Teleport zal automatisch een log creëren van alle activaties uitgevoerd door de Netbeheerder. Deze log wordt ook direct beschikbaar in de eigen gekoppelde systemen.

De aangeslotene dient een overzicht te overhandigen van de gemiste inkomsten. De gecertificeerde Teleport kan hiervoor de benodigde brondata generen.

Toepassingsgebied Real-time Interface

De RTI stelt de netbeheerder (DSO) en de aangeslotene (Grid Connection Owner) om informatie uit te wisselen over capaciteitsverbruik en wanneer nodig direct in te grijpen.

Binnen 24 uur contact

Vragen over de Real-time Interface of direct aan de slag?

We zijn benieuwd hoe we jou kunnen helpen. Onze RTI experts voorzien je graag van advies in een eerste gesprek. Vertel ons hieronder meer over je installaties – we maken graag kennis.

Samen meer netcapaciteit en minder netcongestie

Met de Teleport voldoe je aan de wetgeving van de Realtime interface