EPEX prijs

Om een indruk te krijgen van de waarde van flexibiliteit tonen we op deze pagina een overzicht van de dagelijkse EPEX prijs van elektriciteit op de handelsmarkt (EPEX).

EPEX uurprijzen

EPEX (European Power Exchange) fungeert als de marktplaats waar dagelijkse elektriciteitshandel plaatsvindt. Het betreft een spotmarkt waarin handel wordt gedreven op basis van uurtariefprijzen. De prijs wordt 1 dag vantevoren bekend gemaakt. Daarom wordt dit ook wel de Day-ahead markt genoemd. Veel afnamecontracten voor zonneparken, windparken en andere duurzame projecten hebben de EPEX prijs als basis. Hierdoor loont het om bij het ontwikkelen van slimme energiesystemen rekening te houden met de EPEX prijs. Deze varieert per uur en per seizoen. Getoonde data komt van ENTSO-E.

EPEX EUR/MWh per uur

Dit is de kale beursprijs (excl. BTW) zoals die op dit moment op de stroombeurs geldt.

EPEX prijs heat map

In deze grafiek zie je de EPEX uurprijzen van afgelopen week in de vorm van een heat map. Dit geeft inzicht in hoe de prijs gedurende de week kan variëren. Getoonde data komt van ENTSO-E.

EPEX elektriciteitsprijs EUR/MWh per uur (afgelopen 7 dagen)

Negatieve uren per jaar
(kleiner dan EUR 1/MWh)

In deze grafiek zie je het aantal uren per maand dat de EPEX uurprijzen lager waren dan EUR 1/MWh. De verwachting is dat dit toe zal nemen omdat de capaciteit van zon en wind opwek nog steeds toeneemt en het elektrisch verbruik niet even hard meegroeit. Getoonde data komt van ENTSO-E.

Aantal uren per maand met negatieve elektriciteitsprijs in Nederland (EPEX Day-ahead).

Een duurzaam en flexibel energiesysteem

Met de Withthegrid Teleport kan je optimaal gebruik maken van de wisselende prijzen in energie

withthegrid logo preloader