Hoe curtailment (afschakelen) van energieproductie het energienet in balans houdt

Beschikbaar in
Nederland English

Hoe curtailment (afschakelen) van zonne-energieproductie het energienet in balans houdt

Om het energienet in balans te houden moeten vraag en aanbod van energie continu op elkaar worden afgestemd. De vraag naar energie wordt bepaald door de consumenten en zakelijke gebruikers. Tegelijkertijd wordt het aanbod gedreven door de zonintensiteit en de hoeveelheid wind. Soms zijn er pieken op dagen dat het heel hard waait of op dagen dat er volop zon is. Als de vraag dan achterblijft, dan raakt het net uit balans.

In een ideale wereld willen we alle groene opgewekte energie gebruiken of opslaan. Hier wordt hard aan gewerkt, maar helaas zijn we nog niet zo ver. Daarom wordt nu in de praktijk regelmatig een deel van de zon- en windenergieproductie afgeschakeld. Dit heet curtailment. Curtailment betekent letterlijk inkorten. Withthegrid helpt opwekkers van energie om dit verantwoord en op het juiste moment te doen middels de Withthegrid Teleport. Een van de partijen met wie Withthegrid samenwerkt is Om | nieuwe energie.

Zonnepark

Duurzame energie van Om | nieuwe energie

Om | nieuwe energie is een energiecollectief zonder winstoogmerk. Tientallen energiecoöperaties door het hele land wekken nu al genoeg stroom op voor honderdduizenden huishoudens. Deze energie wekken ze lokaal op, samen met burgers in hun eigen buurt of regio. 

Om | nieuwe energie is in 2014 opgericht onder de naam Duurzame Energie Unie door initiatiefnemers TexelEnergie, Windunie en Urgenda. Zij zagen de noodzaak voor een nieuwe energievoorziening. Zij stellen dat de energietransitie te traag verloopt als we het overlaten aan de overheid en de meest dominante energie-aanbieders. Decentrale energieopwekking zien zij als noodzaak om Nederland te verduurzamen.

Om | nieuwe energie en Withthegrid Teleport 

Om | nieuwe energie voorziet in de de behoefte van haar leden om zonneparken slim te kunnen aansturen middels de Withthegrid Teleport. Een oplossing die snel inzetbaar is, toepasbaar op alle energiecorporaties en die voldoet aan alle strenge cybersecurity maatregelen.

Maak jij ook deel uit van een energiecorporatie die curtailment wil inzetten? Neem dan contact op met Withthegrid. Direct na installatie kan ieder zonnepark slim aangestuurd worden.

André Dippell, directeur om | nieuwe energie: 

André Dippell 
Directeur om | nieuwe energie

“Als Om | nieuwe energie bieden wij coöperaties de mogelijkheid om de door hen opgewekte duurzame energie direct te leveren aan afnemers. 
Door Withthegrid kunnen zij op een snelle en makkelijke manier gebruik maken van slimme technologie. Hierdoor wordt het rendement van projecten verhoogd en kan er meer duurzame energie aangesloten worden op het net.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over de Withthegrid Teleport? Of heb je een specifieke vraag? Neem dan contact op!

withthegrid logo preloader