Waarom het afschakelen (curtailment) van zon soms nodig is

Waarom het afschakelen (curtailment) van zon soms nodig is

Om het energienet in balans te houden moet vraag en aanbod van energie continu op elkaar worden afgestemd. In een ideale wereld wil je natuurlijk alle groene opgewekte energie gebruiken of opslaan in bijvoorbeeld een batterij. Hier wordt ook hard aan gewerkt maar helaas zijn we nog niet zo ver. De vraag wordt bepaald door de consumenten en zakelijke gebruikers. Tegelijkertijd wordt het aanbod gedreven door de zonintensiteit en de hoeveelheid wind. Soms zijn er pieken op dagen dat het heel hard waait of op dagen dat er volop zon is. Als de vraag dan achterblijft dan raakt het net uit balans. Om dit te voorkomen, wordt een deel van de zon- en windproductie afgeschakeld. Dit heet in vakjargon curtailment. 

Curtailment betekent letterlijk inkorten. In de energiewereld betekent dat de productie van windenergie of zonne-energie (tijdelijk) ingekort kan worden om zo het energienet in balans te houden. 

Lees verder hoe Om | nieuwe energie dit mogelijk maakt voor haar leden 

Over Om | nieuwe energie 

om | nieuwe energie is een energiecollectief zonder winstoogmerk. Tientallen energiecoöperaties door het hele land wekken nu al genoeg stroom op voor honderdduizenden huishoudens. De energie wekken ze lokaal op, samen met burgers in hun eigen buurt of regio. 

om | nieuwe energie is in 2014 ontstaan als Duurzame Energie Unie vanuit de initiatiefnemers TexelEnergie, Windunie en Urgenda. Zij zagen de noodzaak voor een nieuwe energievoorziening. De energietransitie gaat namelijk te traag als we het overlaten aan de overheid en de dominante energieaanbieders. Decentrale energieopwekking is nodig om Nederland te verduurzamen.

Om | nieuwe energie en Withthegrid Teleport 

Om | nieuwe energie zag de behoefte onder haar leden voor het slim kunnen aansturen van zonneparken het afgelopen jaar sterk groeien. Zij waren op zoek naar een oplossing die snel inzetbaar was, toepasbaar bij alle energiecorporaties en voldeed aan strenge cybersecurity maatregelen. Hiervoor kwamen ze uit bij de combinatie van Withthegrid en A consultancy company. 

Wanneer een energiecorporatie curtailment wil inzetten nemen zij contact op met Withthegrid en wordt het zonnepark uitgerust met de Teleport. Direct na installatie kan het zonnepark slim aangestuurd worden t.b.v. curtailment diensten. 

Aan het woord… 
André Dippell 
Directeur om | nieuwe energie

 

“Als om | nieuwe energie bieden wij coöperaties de mogelijkheid om de door hen opgewekte duurzame energie direct te leveren aan afnemers. Door Withthegrid kunnen zij op een snelle en makkelijke manier gebruik maken van slimme technologie. Hierdoor wordt het rendement van projecten verhoogd en kan er meer duurzame energie aangesloten worden op het net.

 

 

 

 

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over Withthegrid? Of heb je een specifieke vraag? Neem dan contact op!