Je Enercon windturbine afschakelen (curtailment)? Zo lukt het wel!

Waarom het afschakelen (curtailment) van wind soms nodig is

Curtailment enercon

Om het energienet in balans te houden moet vraag en aanbod van energie continu op elkaar worden afgestemd. In een ideale wereld wil je natuurlijk alle groene opgewekte energie gebruiken of opslaan in bijvoorbeeld een batterij. Hier wordt ook hard aan gewerkt maar helaas zijn we nog niet zo ver om dit altijd te kunnen doen. De vraag naar energie wordt bepaald door consumenten en zakelijke gebruikers. Tegelijkertijd wordt het aanbod gedreven door de zon en de hoeveelheid wind. Soms zijn er pieken op dagen dat het heel hard waait of op dagen dat er volop zon is. Als de vraag dan achterblijft dan raakt het net uit balans. Om dit te voorkomen, wordt een deel van de zon- en windproductie afgeschakeld. Dit heet in vakjargon curtailment. 

Curtailment betekent letterlijk inkorten. In de energiewereld betekent dat de productie van windenergie of zonne-energie (tijdelijk) ingekort kan worden om zo het energienet in balans te houden. 

Afschakelen (curtailment) van een windturbine door de bladen aan te passen

Om een windturbine te kunnen afschakelen moet je een commando (stuursignaal) sturen naar de turbine, of groep van turbines. Dit stuursignaal veranderd dan de hoek van de bladen zodat ze minder of geen wind meer vangen. De elektriciteitsproductie neemt dan af. Wanneer je wilt dat de turbine weer op vol vermogen draait geef je het omgekeerde commando en draaien de bladen weer vol in de wind. Door de mechanica is er een limiet op hoe snel je kan curtailen.

Enercon windturbines zijn veel geïnstalleerde turbines op land in Europe. Het van origine Duitse bedrijf had in 2020 ongeveer 12% marktaandeel van de onshore wind markt in Europa.

De risico’s van een SCADA verbinding

Om te kunnen curtailen moet je stuursignalen op een betrouwbare manier kunnen versturen naar de turbine. De meest gebruikelijke manier is om dit via het bestaande SCADA systeem te doen. Dit is echter complex en brengt risico’s met zich mee. Zo kan de verbinding wegvallen terwijl je aan het curtailen bent. Hierdoor blijft de turbine uitgeschakeld staan en afhankelijk van hoe lang de storing duurt verlies je aanzienlijke inkomsten.

Teleport als oplossing voor een stabiele verbinding met Enercon Windturbines

De Teleport pakt dit anders aan. Hij wordt fysiek aangesloten op het SCADA systeem maar zet daarna een aparte, veilige verbinding op. Op die manier kan via het meer bekende proces van een Rest JSON API het stuursignaal verstuurd worden. Op die manier wordt het risico op een te lang durende curtail commando vermeden.

Withthegrid Teleport
De Withthegrid Teleport om Enercon wind turbines te schakelen

Withthegrid heeft deze oplossing voor verschillende klanten gerealiseerd.

Ook Enercon windturbines betrouwbaar afschakelen (curtailment)?

Wij helpen je graag met onze slimme Teleport. Samen kunnen we de energievoorziening verduurzamen en efficiënter maken! Ook geïnteresseerd? Of benieuwd naar andere use cases? Neem contact met ons op!